משפחת בלסבלג

מחברת

Ratusz

שמי דומיניקה קאווזה. אני בת 18 ותלמידה בבית הספר התיכון הרביעי בז’שוב. יש לי תחומי עניין רבים, החל ממכוניות מהמאה הקודמת וכלה בכתיבת שירים קצרים. בהחלט לא ציפינו שחיפוש מידע ואיסופו בכתבה אחת יהיה כל כך קשה ומייגע, אבל אנחנו שמחות שנוכל לקחת חלק בפרויקט הזה.

Ratusz

שמי סוניה ריקיאל ואני בת .18 אני לומדת בבית הספר התיכון הראשון בז’שוב, בכיתת תקשורת ומדעי הרוח. אני מתעניינת במוזיקה, רקמה ועיתונות. שיתוף הפעולה, שאנו מעריכות כטוב מאוד, בהחלט שיחק תפקיד מרכזי בהצלחת הפרויקט הזה. בזכות כל חברות הקבוצה הצלחנו לעמוד במשימה שלנו. את ההשתתפות בפרויקט “ז’שוב שלי. ז’שוב שלנו”, אף אחד ושום דבר לא ייקח מאיתנו, וכל הזיכרונות יישארו איתנו לעד.

 

יעקב בלסבלג

תודה רבה לדומיניקה וסוניה על המסירות, המאמץ והמחויבות. נהניתי מהפגישות שלנו והיה לי תענוג לשתף איתן פעולה בחקר ההיסטוריה המשפחתית שלי. אני מאוד מעריך את העבודה שלהן, יש לכך ערך רב. מי ייתן שמאמר זה ישרת את זכרה של משפחת בלסבלג וכל הקהילה היהודית בז’שוב וסביבתה לפני מלחמת העולם השנייה.

יעקב בלסבלג נפטר ב29- באוקטובר .2021 ינוח על משכבו בשלום.

אביו של יעקב בלסבלג – אברהם לייזר בלסבלג – נולד בז‘שוב ב6- בינואר .1909 עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה עברו אברהם ומשפחתו לגור במקום שכיום צ‘כיה, אך ב1917- חזרו יחד לז‘שוב. לדברי יעקב, אברהם למד בבית ספר כללי בז‘שוב, ולאחר שסיים את לימודיו עזר בחנות בדים משפחתית במרכז העיר. ב,1930- בהיותו בן ,21 גויס לצבא הפולני. היה פעיל מאוד בתנועת הנוער הציונית, ולאחר מכן, בקרן קיימת לישראל ובקרן היסוד – ארגונים לקידום ציונות בקרב צעירים. גם אשתו לעתיד, חנה פינק, עבדה איתו שם.

דה איתו שם. חנה הייתה אישה משכילה – מה שהיה נדיר מאוד באותם זמנים – ב1934- סיימה את לימודיה בפילוסופיה באוניברסיטה היגלונית בקרקוב, ולאחר מכן, עבדה כמורה. אברהם וחנה התגוררו יחד בקרקוב, וב24- בדצמבר 1937 נולד בנם אלכסנדר )אולש(.

במהלך מלחמת העולם השנייה הוגלה אברהם לעומק רוסיה בידי הסובייטים. אברם עבד שם בגולאג רוסי. הוא שרד את המלחמה, אך לאחר שחזר הביתה נודע לו שאשתו חנה ובנו אלכסנדר נרצחו בידי הגרמנים. הרצח שלהם אירע ב1942- או ב.1943- אברהם היה משוכנע אז שהוריו ואחיו הגדול שמואל ומשפחתו נשלחו למחנה השמדה, אולם התברר שהם נרצחו בידי הגרמנים בז’שוב.

במפקד התושבים של שנת 1902 מצאנו את משפחת בלסבלג, שהם היו הסבים והסבתות של יעקב: מֵ יֵיר בלסבלג ורעייתו ראצה בלסבלג ובנם יעקב. מעניין שאלמלא הערנות שלנו, היינו יכולים לפספס את האנשים האלה כי שם המשפחה שלהם נכתב בצורה לא נכונה, לא ״בלסבלג״, אלא ״בלסברג״. פקיד כנראה לא שמע את השם שנתנו לו הדיירים, ומכאן הטעות. עם זאת, כמה עמודים לאחר מכן מצאנו את הגרסה המתוקנת. לפי מסמכים אלה, מֵ יֵיר היה סוחר ועסק בטקסטיל. המשפחה התגוררה ברחוב מאטייקו והחנות שלהם הייתה ממוקמת באותו הבניין.

Rodzina Albertów

אברהם בלסבלג, אביו של יעקב, עם מקטרת.

תמונה לאחר המלחמה, מהאוסף של יעקב בלסבלג.

Babcia i dziadek Helen Albert

חנה/חניה פינק בלסבלג – אשתו הראשונה של אברהם בלסבלג.

תמונה מהאוסף של יעקב בלסבלג.

Babcia i dziadek Helen Albert

משפחת בלסבלג, 1916 בקירוב )התמונה המשפחתית היחידה שנמצאה(. בשורה למטה: יעקב ליפא בלסבלג ולאה בלסבלג )לבית וייזן( – סבו וסבתו של יעקב בלסבלג, בשורה העליונה שלושת בניהם, מימין: שלמה הצעיר, שמואל הבכור ואברהם האמצעי – אביו של יעקב.

תמונה מהאוסף של יעקב בלסבלג.