משפחת רוזנברג

מחברת

Ratusz

שמי אנטוני באביס, אני בן ,16 ואני תלמיד בבית הספר התיכון הדו לשוני של אוניברסיטת ז’שוב. תחומי העניין שלי הם היסטוריה כללית )מלחמות, אימפריות, אירועים פוליטיים וכו'( וספורט, בזמני הפנוי אני אוהב לקרוא, לשמוע מוזיקה, לשחק במשחקי מחשב וליצור דברים חדשים. הפרויקט על משפחות יהודיות ארך זמן והיה תובעני, אך שביעות הרצון מהמידע שנמצא ואושר היה גדול יותר. אפילו שהיו בעיות רבות, והגורל אהב במיוחד לשים מקלות בגלגלים, ההשתתפות בפרויקט הזה הביאה לידיעתי לפחות חלק מההיסטוריה של היהודים בז’שוב, לימדה אותי סבלנות בעת איסוף נתונים ואיפשרה לי להעריך את העבודה המפרכת של עובדי הארכיונים.

מארי-הלן פאטו

בחודש ינואר ,2019 השתתפתי במפגש שארגן פרופסור ואצלאב וייז׳ביינייץ במסגרת יום השואה באוניברסיטת ז’שוב. בפגישה השתתפו יהודים ששורשיהם מז’שוב ומפרובינציית פודקרפטיה, וכל אחד יכול היה לספר לקהל על קשרי משפחתו לעיר. שם, פגשתי את גרז’ינה בוחנק, שחודשים אחר כך הזמינה אותי להשתתף בפרויקט “ז’שוב שלי. ז’שוב שלנו״. אני מאוד שמחה שיכולתי להשתתף בו, כי היו לי שיחות מעניינות מאוד עם הצוות האחראי על המשפחה שלי, ואני אסירת תודה על העבודה הקשה של החיפוש בארכיונים ועל הניסיון להרכיב את חלקי הפאזל שנעלמו לפני כל כך הרבה שנים. בזכות האנשים האלה, השם רוזנברג יכול שוב לחיות ולהיות זכור למרות הכול!

סבתה וסבה של מארי-הלן פאטו גרו בז‘שוב לפני מלחמת העולם השנייה, אך אביה היה שתקן בעניין זה וברור שלא רצה לדבר על כך עם בתו. אולי כי הוריו לא שרדו את המלחמה והוא התייתם כילד קטן? נשמע סביר ביותר.

מע סביר ביותר. סבה של מארי-הלן – כלומר איצק רוזנברג – נולד ב6- באוקטובר 1898 בפיוטרקוב, ורוזה ברוס, כלומר סבתה של מארי-הלן, נולדה ב1- במרץ 1899 בז’שוב. בני הזוג נישאו בז’שוב ב22- בנובמבר .1922 מסמכים צרפתיים כוללים גם את שמות הוריו של איצק – יוסק לייב וחיה סורה, והוריה של רוזה – סיינבל ושפרה.

כפי שאמרה מארי-הלן, לא ידוע כמה זמן חיו סבה וסבתה בז’שוב, אך לאחר זמן מה הם בהחלט היגרו לפריז ושם, ב16- ביוני ,1935 נולד בנם ז’רארד רוזנברג )אביה של מארי-הלן(.

במהלך מלחמת העולם השנייה, איצק ורוזה גורשו לפולין למחנה אושוויץ וניספו שם, בשנת .1942 מארי-הלן לא יודעת בדיוק אילו נסיבות הביאו לשליחת סבתה וסבה מפריז ואיך קרה שאבא שלה )שהיה אז בן 7( הצליח להתחמק מהמשלוח הזה.

בספר הלידה של הקהילה היהודית, אנשים אחרים מקבוצת הפרויקט שלנו מצאו מידע על יום הולדתה של רוזה ברוס, היא נולדה למעשה ב1- במרץ ,1899 והשם ניתן ב4- במרץ בבית הכנסת. המידע החדש שהופיע כאן היה שהילדה נולדה בבית מספר 85 )לצערי, לא ידוע מה הכתובת בז’שוב היום(, ואביה היה שוחט. יתרה מכך, ממסמך זה ניתן ללמוד שרוזה הייתה ילדה חוקית, והוריה: סיינבל )קשה לקרוא את השם הזה( ושפרה התחתנו בז’שוב ב20- בפברואר 1892 – כלומר 30 שנה לפני החתונה של איצק ורוזה.

ברשימת הבתים בז’שוב משנת 1899 רשומים סיינבל ושפרה ברוס כבעלים של הבית ברחוב אברהמסברגה )מספר 2 כנראה(. לא יכולתי לצלם את הבניין הזה בשביל מארי-הלן כי הרחוב הזה כבר לא קיים, פעם הוא היה חלק מרחוב גאווזובסקי עד רחוב טארגובה.

Rodzina Albertów

חיה סורה רוזנברג, אמו של איצק רוזנברג, סבתא רבתא של מארי-הלן פאטו.

תמונה מהאוסף של מארי-הלן פאטו.

Pessel i jej dzieci

יוסק לייב רוזנבנרג, אביו של איצק רוזנברג, סבא רבא של מארי-הלן פאטו.

תמונה מהאוסף של מארי-הלן פאטו.

Babcia i dziadek Helen Albert

משפחת רוזנברג – תמונה שצולמה לפני ההגירה לפריז בפולין שלפני המלחמה, איצק רוזנברג – סבה של מארי-הלן פאטו – ראשון משמאל, מרכיב משקפיים, לידו יושבת אמו חיה סורה רוזנברג.

תמונה מאוסף מארי-הלן פאטו.

Oskar Albert 2

תעודת נישואין של איצק רוזנברג ורוזה ברוס.

מסמך מהאוסף מארי-הלן פאטו.