משפחת גולדרייך
מחברת
שמי ויקטוריה אינגלוט, אני בת 17 ואני לומדת בבית הספר התיכון הראשון בז’שוב. אני מתעניינת במוזיקה, במיוחד במוזיקה אלקטרונית, בתקופת בין המלחמות, בקרימינולוגיה, בפסיכולוגיה, בתולדות האופנה של המאה ה,20- באומנות, בסוריאליזם, בצילום, במסעות בהרים וביערות, וגם בלימודי יהדות. במהלך הפרויקט הזה למדתי סבלנות, יסודיות ועבודה בלחץ זמן. בנוסף לכך, היה לי העונג לעבוד עם אחד מהאנשים הכי מעניינים שפגשתי, וכך העמקתי את הידע שלי בתרבות היהודית.
אריאל דיאמנט
בילדותו, אריאל דיאמנט שמע סיפורים רבים על משפחתו מצד סבתו, אימה של אימו, ולכן אתחיל ממנה. סבתו של אריאל דיאמנט, הלן חַ יֵה פרימט נגר )לבית גולדרייך(, נולדה ב16- באוקטובר 1885 בז’שוב. אביה, סלומון, היה מורה ומדי פעם תרגם לבית הדין המקומי, ואימה, גיטלה גולדרייך, הייתה עקרת בית. לסבתא של אריאל היו אחד עשר אחים.
בשנת 1909 נישאה הלן חיה לאריה לייב נגר שנולד ב17- באוגוסט ,1882 והיה בנם של וולף זאב נגר ומרים נגר לבית נאס. לבני הזוג נגר נולדו שתי בנות: אֶ רנה )ילידת 1910( ולוסי סלומֵ אָ ה )ילידת 1912( שהיא אימו של אריאל. שנתיים לאחר לידת הבת הצעירה )בשנת ,1914 כלומר תחילת מלחמת העולם הראשונה(, עברה המשפחה לקלן, גרמניה. המשפחה חיה שם עד ,1935 ולאחר מכן, עזבו את גרמניה השוקעת במשבר כלכלי והיגרו לפלשתינה )ישראל של היום(.
לפי המסמכים שבדקתי בארכיון אושש החשד שלי שבשנת 1902 התגורר וולף נגר ברחוב בוז’ניצה בז’שוב עם אשתו מרים מירוסלב )ששם נעוריה הוזן כ”נאפס” במקום “נאס”( ועם הילדים. מקצועו של וולף נגר היה רשום כפקח פרופינציה. המשמעות היא שסבא רבא של אריאל היה אחראי על השליטה מי יוכל לייצר ולמכור אלכוהול בעיר.
רשימת תושבי ז’שוב מראה שוולף ומרים נישאו רשמית רק ב12- באפריל ,1899 כלומר לאחר לידת ארבעת ילדיהם. כפי שגיליתי, באותה תקופה יהודים רבים התחתנו רק כדת וכדין, והם החליטו לערוך
חתונה רשמית )אזרחית( כשהם היו יכולים להרשות זאת לעצמם. לכן, ייתכן מאוד שלילדי נגר, כולל סבו של אריאל, אריה לייב, היה ככל הנראה את שם המשפחה של אימם בשנים הראשונות לחייהם, ורק לאחר החתונה הרשמית של הוריהם יכלו להשתמש בשם המשפחה נגר.
עם זאת, ידוע שבשנת 1902 התגוררו ברחוב בוז’ניצה סלומון וגיטלה גולדרייך )סבא רבא וסבתא רבתא של אריאל( יחד עם עשרת ילדיהם, ביניהם הלן חיה פרימט )סבתו של אריאל, ששנים רבות לאחר מכן, בארץ ישראל, סיפרה לו על אודות המשפחה כולה(, ובשנת 1910 עברה כל המשפחה לרחוב מיצקייביץ’. זאת ועוד, לפי מסמך משנת 1902 שאישר שגיטלה גולדרייך עבדה כמיילדת )היא יילדה תינוקות(, וכן התברר שבנם הבכור של בני הזוג גולדרייך – מקס משה – נולד בגלוגוב.
משפחת גולדרייך: סלומון וגיטלה גולדרייך עם הילדים, בסביבות שנת .1903 בשורה התחתונה, משמאל לימין: בולק נחום לייזר גולדרייך, ההורים: גיטלה גולדרייך )לבית גראד( וסולומון גולדרייך, והבן הצעיר יעקב יוסף גולדרייך )עומד בין ההורים(, אגתה )אחסה( ידוויגה גולדרייך. בשורה העליונה, משמאל לימין: הלן חיה פרימט נגר )לבית גולדרייך, סבתו של אריאל(, סמואל זיגמונט גולדרייך, אלז’ביאטה אטילי )אטה/חפקה/אליז( פינק )לבית גולדרייך(, יוהנה יוכְ בט )יוהנה יוֹכֶבֶד( גולדמן )לבית גולדרייך( ורוז’ה רחל מרים צוקר )לבית גולדרייך(. בנו הבכור של מקס משה חסר בתמונה.
תמונה מהאוסף של אריאל דיאמנט.
אריה לייב והלן חיה פרימט נגר – .1914
תמונה מהאוסף של אריאל דיאמנט.
לוסי סלומאה נגר – אמו של אריאל דיאמנט, עם אחותה הגדולה ארנה – .1914